top of page

ARPENTAGES: ethische keuzes

Met Arpentages probeer ik dichtbij een sobere stijl te blijven waardoor ik hoop een zo authentiek mogelijke ervaring te bieden. De Natuur beleven in haar fijne tot ‘mindblowing’ momenten, maar ook de confrontatie aangaan met de onverschilligheid van de elementen voor de onaangepaste wezens die we zijn geworden…

Géén dogmatisme hier, maar een lekker gezonde blik op de paradox dat we zo graag naar deze plekken heen willen waar we eigenlijk niet (meer) thuishoren. En om dit plezier maximaal te beleven bied ik dus mijn skills en UAIML- gecertificeerde kennis aan om het alsnog veilig te houden, met een aantal aanvullende huisregels.
Sommige landen waar we gaan reizen hebben een ‘code of conduct’ ontwikkeld voor een verantwoorde outdoor praktijk, zoals Schotland of Noorwegen: hoe een open vuur maken zonder sporen achter te laten, omgaan met oppervlakte water, winterwandelen met een minimum impact op het fauna, enz. Deze regels zoek ik van tevoren op en ik houd de ontwikkelingen ook bij. Of het zijn gebieden (nationale parken) die soms strakke regels hebben, en soms niet zoveel eisen. In dat laatste geval ga ik dan zelf eigen beperkingen aan mijn praktijk brengen. In het massief van de Ecrins in Frankrijk bijvoorbeeld, onderzoekt het park momenteel de duurzaamheidscriteria voor het struinen en bivakkeren, welke tot heden gedoogd zijn maar behoorlijk in aantal toenemen...

De reizen met ARPENTAGES staan in het teken van het 'hier en nu’, en hoewel het niet per se de belangrijke focus hoeft te zijn, is er genoeg tijd voor het delen van ‘binnenpretjes’ en reflecties over wat zo’n natuurervaring met ons doet.
Ik zoek in ieder geval plekken en routes die afgelegen zijn, en/of met spartane tot géén voorzieningen en die worden gekenmerkt door een hoog symboliek qua natuur, geschiedenis of betekenis.

Tenslotte, vertrekken met ARPENTAGES biedt zeker het perspectief om te groeien naar een zelfstandig niveau met wandelen in ruige omgevingen. Met ARPENTAGES kan iedereen een leercurve op maat meemaken, van absolute beginner tot vergevorderd in weerbericht interpreteren, terrein aflezen, route plannen, fauna-flora, geologie, en meer. En omgekeerd: ik sta altijd open voor wat men in te brengen heeft aan kennis en ervaring.


ARPENTAGES is ook lid van

bottom of page