top of page

Sofrologie in een notendop

Sofrologie werd in de jaren 60 door de neuro-psychiater Alfonso Caycedo uitgevonden. Ook bekend als "Dynamic Relaxation Caycedo" (DRC), het is een gestructureerde methode die veel wordt gebruikt in Zwitserland, Frankrijk en Wallonië (franstalig België). Door het regelmatig toepassen van fysieke en mentale oefeningen, versterkt sofrologie het positieve in alle aspecten van het leven.

In onze moderne maatschappij waar de nadruk op het denken en doen ligt als reactie op negatieve situaties, biedt Sofrologie balans door de focus op het lichaam, het beter-Zijn. Bij iedere sessie zullen we ons richten op het positief aanwezige in onze dagelijkse leven. Door de nadruk op het lichaam en het positieve te leggen, zullen onze negatieve gedachten en vooroordelen steeds minder wegen in ons leven. Op eigen tempo zullen we positieve gewoonten in onze dag ontwikkelen.


 

Wat is de rol van de sofroloog?

Sofrologie is dus geen therapie. De taak van de sofroloog is om in privé- of groepssessies te bepalen welke vaardigheden het beste kunnen helpen in jou situatie. Net zoals een gids, helpt de sofroloog mensen beter grip te krijgen op situaties in hun persoonlijk leven of op de werkvloer, denk aan bijvoorbeeld werken met meer plezier en energie, beter slapen, beter concentreren, leven met minder stress, etc.

De methode biedt een gestructureerd programma, waarin mentale, lichamelijke en ademhalingsoefeningen aan bod komen. Specifiek aan sofrologie is dat positiviteit en de aanwezigheid van het lichaam in het bewustzijn centraal staan.

Om de methode een langdurig effect bij de persoon te geven zorgt de sofroloog voor maximale autonomie. Je leert korte en praktische oefeningen die je zelf kunt herhalen. De sofroloog help je deze oefeningen op de beste mogelijke manier in je dagelijks leven te integreren. Het gaat er niet om jarenlang talloze sessies te volgen. Belangrijker is het om de oefeningen zelf te leren, te integreren en te herhalen in je dag.

Dankzij je eigen training, word je steeds bewuster van je emoties en van het positieve in het leven. Zonder dat je het merkt ga je slimmer om met je emoties en dus met je stress. De beleving van je dag wordt hierdoor lichter, rustiger,... beter gewoon.


Welke effecten kun je van een sofrologie training verwachten ?

De oefeningen zijn kort en efficient. Ze zorgen voor ontspanning in alle situaties. De herhaling van de training brengt kalmte en een positieve mindset die je in staat stelt een gezond lichaam en een ontspannen, maar alerte geest te behouden. Positieve routines nemen over van slechte gewoonten en maken je weerbaar tegen alle soorten stress waarmee je op het werk of in het leven te maken hebben.

Regelmatig trainen in je eigen omgeving, thuis of op het werk, zorgt ervoor dat je positieve ervaringen uit je eigen bestaan ​​kunt herhalen en versterken. Zo word je bewust van de kracht van je geest wanneer deze in verbinding met je lichaam staat. Het resultaat is een geleidelijke en blijvende transformatie van jezelf naar een positieve houding en een verhoogd zelfvertrouwen.


 

Hoe gebeurt een sofrologie sessie?
De sofroloog stelt een flexibel programma samen met lichamelijke en mentale oefeningen. We oefenen samen, staand of zittend, in onze dagelijkse kleren. Behalve een rustige ruimte, is niks bijzonders nodig. Sofrologie is voor iedereen toegankelijk, jong en oud, onder alle omstandigheden (ook met lichamelijke beperkingen, met een chronische ziekte, etc).

De eerste oefeningen laat je snel de verbinding lichaam & geest ervaren en hoe belangrijk de rol van onze lijf in ons geluk speelt. Je krijgt de oefeningen mee om thuis of op het werk te oefenen en zelf te ervaren hoe de training invloed op je prestaties en vitaliteit heeft.

In een vervolgstadium trainen we specifieke technieken om de kracht van onze geest te ontdekken en onze emoties en stressfactoren beter te omarmen en te beheersen.

Na afloop van een aantal sofrologie sessies, zullen we in de natuur alle lessen toepassen. De natuur en de dynamiek van de groep als oefenterrein bieden voldoende uitdaging om het integratie proces van de sofrologie-oefening te versnellen.

bottom of page