170863.jpg

Sofrologie in de buitenlucht

Eigen anker vinden in de ruige natuur
 

Wat we bieden

De 'innerlijke kracht' combineren met energie uit de natuur.

Sophrologie is bij uitstek de kunst van opnieuw kunnen aarden om van daaruit met een positieve energie het leven en de wereld tegemoet te gaan. Dit vraagt om persoonlijke commitment en inzet, omdat het vaak niet voor de hand ligt. In deze eerste fase van een coaching in sofrologie, gaat jouw energie en ruimte naar deze anker.


Wanneer jij als coachee jouw ontwikkeltraject hebt kunnen inbedden in een dagelijkse praktijk - je hebt jouw bewustzijn vergroot, je begint vroegtijdig jouw patronen te herkennen en je kunt voor een groot deel positieve energie voor jezelf opwekken - dan sta je klaar voor deze vervolgfase die we bieden:

het verzilveren
van jouw innerlijke kracht
met een intense beleving
in de Natuur

 


Onze filosofie berust op de overtuiging dat de natuur een ultiem relevant kader biedt voor menselijke ontwikkeling. Omdat deze bijzondere omgeving niet doordacht is door de mens, kent het specifieke kenmerken die moeilijk repliceerbaar zijn in andere leeromgeving dan wanner je 'in de buitenlucht' bent: vergankelijkheid, onvoorspelbaarheid, ultiem complexiteit, ambiguïteit, disconnectedness, enz. De blootstelling aan de door de Natuur aangereikte situaties is bevorderlijk voor bepaalde ontwikkelstappen en leerprocessen, en ondersteunt daarin de principes van de sophrologie: in de natuur creër je verbindingen tussen je innerlijke wereld en jouw lichaam. Hierdoor is je ervaring intenser, voller en kun je tevens voelen hoe ‘jouw sophrologie’ je resilient en in balans kan houden in de meeste uitdagende situaties!

 

170720_edited.png

Waar gaan we heen?

Drie gebieden

Wanneer is dit voor jou?

 

Sofrologie beoefenen in de buitenlucht vraagt enkel twee dingen van je: dat je het leuk vindt om in de natuur te zijn en dat je  al een beetje (tot veel, afhankelijk van de insteek van de tocht) ervaring hebt met sofrologie. Bij deze gelegenheid zullen we de technieken gebruiken die we eerder in het traject hebben geleerd en nieuwe technieken oefenen die deze keer meer gericht op de relatie van een individu (ikke) met zijn omgeving (de natuur, anderen, de wereld) zijn, dan op het individu zelf.

Samen met Béatrice als sofroloog, en ik als gecertificeerde natuurgids (International Mountain Leader), laat je je onderdompelen in een reis die zowel in de buitenucht als in je innerlijek wereld zich afspeelt.

Harzgebergte, Duitsland

De Harz is het hoogste berggebied van Noord Duitsland. Het is nog een echt oud bosgebied. Ruig terrein dat gekenmerkt wordt door mos en dichte begroeiing, een soort groene cocon midden in de beschaving.

 

 

 

 

 

 

Zie je jezelf daar?

In het Harzgebergte van Duitsland maken we een mooie en inspannende tocht door de bossen en bergen. Een verrassend ruig gebied op iets minder dan 6 uur rijden van Utrecht. We lopen vanuit een erg mooie boerderij aan de rand van het woud, met de mogelijk om een nacht door te brengen in een köte (een shelter van  hout gebouwd in het bos). De Harz bespiegelt veel van de donkere kant van de natuur: alles in mysterieus, nevelig, dichtgegroeit. Het is een uitnodiging tot introspectie en tot een uitdagend innerlijke reis . Daar kun je sofrologische principe op de proef stellen: zal je je somber voelen op een regenachtige dag, of in staat zijn de ongelooflijke veelzijdigheid aan kleuren en vormen die dit paddestoelenparadijs te bieden heeft?

 

Ardennen, België

With kent de Ardennen niet? Een prachtige natuur, uitnodigend, zacht, veel licht en uitzichtpunten, veel rivieren met waterpracht. En bezaaid met gezellige plekken om te genieten van bourgondische eten en lekker drankjes..

Zie je jezelf daar?

De natuur van de Ardennen biedt een wijde speltuin voor oefeningen met sofrologie in een veilige omgeving.  Zelfs wanneer je niet super ervaren bent met sofrologische technieken, kun je just tijdens deze reis vooral genieten van een bloodstelling aan oefensituaties. En indien gewenst, is het altijd mogelijk om meer aventuur op te zoeken met een tocht off tracks door het bos, wel met kompas maar zonder kaart of GPS..! Even testen of jouw resilience in stress situatie en humor goed op peil blijven!

 

Wadlopen, Nederland


Het avontuur en de wildernis hoeven niet altijd ver weg te zijn… tijdens de zomer bieden we een toch op de meest ruige en afgelegen plek die Nederland kent: de zeebodem van de Waddenzee!

Anders dan een overstek naar één van de Waddeneilanden, bieden zogeheten zweeftochten de mogelijkheid om stil te staan bij de schoonheid van wat de zee achterlaat wanner de eb zich terugtrekt en een volmaakt ongerepte natuur onthult.

Zie je jezelf daar?

 

Vanuit de plek Moddergat aan de kwelders van de Waddenzee, lopen we achter het water aan. De tocht voert ons door (kleine) geulen, slinken en mosselbanken. Een spiegelend landschap dat continu verandert voor het scherpe oog. Met het slik tussen je tenen en de smaak van verse zeevruchten in je mond, heb je met deze reis de kans om een unieke vereniging van de Natuur te ervaren: het horizon streekt zich zo ver als het oog kan kijken, de contact met de zee en alles wat erin leeft. Sofrologie is daar een mooie manier om het contact met de natuur en haar doorwerking op jouw lichaam en geest, door te gronden. En te dwalen in deze grootheid zonder jezelf te verliezen...

Harz-duitsland rivier.jpg
thumb_IMG_3062_1024.jpg
IMG_4165.jpg
Wie zijn wij?
bea sophro.jpg
Sofrologie in een notendop
Béactrice Blondiau

Als sofroloog, help ik mensen en organisaties een positieve attitude te ontwikkelen om met meer gemak betere resultaten te behalen. Sofrologie is een gestructureerde methode die veel wordt gebruikt in Zwitserland, Frankrijk en België. Ook bekend als "Dynamic Relaxation Caycedo" (DRC), is het gemaakt van gemakkelijk uit te voeren fysieke en mentale oefeningen. Bij regelmatige beoefening leidt deze methode tot een kalme en positieve mindset die de cliënt in staat stelt een gezond lichaam en een ontspannen, maar alerte geest te behouden. Deze staat van zijn zorgt voor duurzame positieve gewoonten en maakt individuen weerbaar tegen alle soorten stress waarmee we op het werk of in het leven worden geconfronteerd.

Beter leven en presteren met sofrologie
Op basis van sofrologische technieken stel ik flexibel programma's voor waarbij de aanwezigheid van het lichaam in het bewustzijn centraal staat. De eerste oefeningen zullen de positie van het lichaam in het lichaam & geest paradigma herstellen en hiermee tonen hoe belangrijk de rol van onze lijf in ons geluk speelt. Dank zij de herhaling van de sofrologische technieken in het dagelijkse leven, thuis of op het werk, zal de aandacht en de invloed van ons lichaam in onze prestaties en vitaliteit groeien. Met de focus op het lichaam en het positief, zullen onze negatieve gedachten en vooroordelen steeds minder wegen in ons leven. De transformatie is geleidelijk en duurzaam. In een vervolgstadium trainen we specifieke technieken om de kracht van onze geest te ontdekken en onze emoties en stressfactoren beter te omarmen en te beheersen. Met een grotere emotionele intelligentie, ervaren we het leven lichter,vrolijker en met meer vertrouwen. De herhaling van de technieken geeft de gelegenheid om positieve ervaringen van eigen bestaan ​​te herhalen en te versterken met als resultaat een transformatie van onszelf tot een positieve houding en verhoogd zelfvertrouwen.

170823.jpg
Hoe ik de 'buitenlucht' in ga
Olivier Bello

Ik ben geboren tussen berg en zee in Frankrijk, op een plek waar de ruige natuur meteen bij de voordeur stond. Ik ben opgegroeid met de vanzelfsprekenheid dat Natuur en Mens één zijn, en vooral samen - leven. Hoewel werken in en met de natuur voor mij 'natuurlijk' was, merkte ik snel dat veel mensen zich niet perse zo gemakkelijk voelden in, bijvoorbeeld, een woeste berglandschap zonder bereik, of met slecht weer op komst, of in de ssneeuw zonder spoor te lopen. Ik zag ze vaak daardoor minder genieten, en de schoonheid en vooral de diepgang van hun ervaring, niet volledig konden benutten.

 

Van ervaringsleer tot professioneel
Jarenlang heb ik ontelbare uren doorgebracht in de buitenlucht om mijn technieken en kennis te verbeteren. Sportklimmen, speleologie, alpinisme, hiking.. ik wilde van alles veel ervaring hebben. Op een goed moment wilde ik van al deze kennis en kunde, waarvan een deel latent in mijn systeem was, en nog te ongestructureerd, een geheel maken op professioneel niveau. Ik starttte dus met de internationale beroepsopleiding van Mountain Leaders, welke ik in 2018 afmaakte. Sindsdien werk ik als gids met groepen in de natuur.

 

Mijn leesgierigheid heeft mij op veel boeken gebracht die de relatie mens-natuur onderzoeken. Ik vind het facinerend hoeveel wegen er zijn om mens opnieuw met natuur te 'weven'. Daarin vond ik sofrologie een heel sterke uitgangspunt hebben: het gaat niet zozeer om een 'probleem' op te lossen, maar om resilience op te bouwen om in welke situatie dan ook serein te blijven. Dit is precies hoe het leven in de ruige natuur, of 'Outdoors' gaat: genieten van wat er is en kansen zien in elke oportuniteit die zich aandient.

Budget

Encadrement forfait: 585€ p.p. à partir de 4 participant.e.s minimum. Ce prix comprend les frais d'hébergement en refuges (demi-pension + repas de midi/pique-nique), accompagnement en montagne, approfondissement thématique 'sciences de la montagne', supports pédagogiques et retour en bus au point de départ.

Tarif enfant: 50% de reduction; forfait famille (2 adultes + 2-3 enfants): 1700€

 

Non inclus: transport jusqu'au point de depart, boissons consommées dans les refuges en dehors des repas.

Dates pour 2019: du samedi 10 au mercredi 14 août et du samedi 17 au mercredi 21 août

Meer lezen op de web

Les sites des quatre refuges que nous visitons:

Ici vous aurez plus d'informations sur les programmes lacs, alpages et refuges sentinelles du Parc des Ecrins.

Ne ratez surtout pas ce podcast de 'La Tête au Carré' de France Inter dans lequel les botanistes Cédric Dentant et Sébastien Lavergne nous parle de l'Écologie Verticale, l'un des volets-phares du projet 'Refuges Sentinelles'!

Le programme "Refuges sentinelles" lui-même (qui a son propre site Internet). Retrouvez aussi le poster du projet présenté lors de la 4ème conference internationale sur le développement durable en montagne (et qui a raffle le premier prix comme de juste).

Et enfin à titre d'exemple, l'application Alp-Risk.

 
 
 
 
 
“Instructeur fédéral d'alpinisme (NKBV) et accompagnateur en montagne, fervent adhérent à Mountain Wilderness France ”
170823.jpg

Olivier Bello

Contact

91 Chemin de Quatre Minutes, 74560 Monnetier-Mornex, France

Olivier@arpentages.com \\ Tel: 06-51 39 42 29

 

Merci! Message bien reçu.