Op de grens
Het noordelijke gebied van het kanton Graubünden
Daar waar Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland bijeenkomen, bevindt zich een pracht van een dal, genesteld tegen de indrukwekkende rotswand van de Rätikon: welkom in het dal van Sankt-Antönien. Vanaf deze plek neem ik jullie graag mee voor dagtochten naar allerlei bergtoppen, kammen en dichte bossen in de nabije omgeving. Adembenemende uitzichten binnen handbereik en zonder extreme inspanningen.
Wandelen met sneeuwschoenen in dit gebied is niet alleen belonend vanwege de uiterst fotogenieke panorama’s, maar óók vanwege de rijke geschiedenis van deze ‘passage obligé’ , een eeuwenoude doorgang tussen Oostenrijk en Zwitserland. En ook hier heeft de migratie van de beroemde Walsers sporen achtergelaten, waaronder de architectuur van het gastenverblijf (of wel gîte).
Deze gîte is trouwens één van de troefkaarten van deze reis: een boerderij in de puur Zwitserse stijl, die als basecamp dient voor onze tochten. Denk aan koeienbellen aan het plafond, houtkachel elke dag, hot tub in de tuin en een kok die verrassende menu's klaarmaakt om ‘s avonds je energie weer aan te vullen!
Programma
Dagtochten
Het idee van ‘dagtochten’ is dat we ons verblijf gebruik als basecamp: elke dag vertrekken we van dezelfde plek voor een dagwandeling, en daar komen we ook terug. Denk aan een ontbijt om 7.30-8uur, vertrek om 9u en dan zijn we weer terug rond 4uur ‘s middags. Dan wordt het al donker en kun je genieten van een moment voor jezelf in de warmte van de gîte, met een boek bij de houtskachel, of in de hot tub buiten... De locatie is enorm handig omdat we al redelijk hoog zitten (1.300m) en meteen vanaf de voordeur met de sneeuwschoenen al aan kunnen vertrekken.
Elke avond bespreek ik met jullie mijn ideeën voor de volgende dag. Die stemmen we af op het lawinebulletin, de algemene condities op de berg, het weerbericht en natuurlijk de gemoedstoestand van de groep. Het gebied biedt zoveel mogelijkheden dat we er altijd uitkomen! We kunnen zowel wandelingen door het bos maken als bergtoppen beklimmen of plateaus oversteken. Iedereen zal zijn/haar plezier hierin vinden.
Na een eerste dag ‘warm lopen’ waarbij we het materiaal testen, de basics in termen van veiligheid hebben doorgenomen en de lokale regels m.b.t. respect van fauna en duurzame wintersport, kunnen we kiezen uit o.a. de volgende tochten:
De top van de Chrüzberg, de Eggberg, naar het einde van het dal en dan omhoog naar de Carschinahütte, de panorama-oversteek van de Schollbergmader.
Al deze tochten beginnen ofwel vanaf de voordeur, of door eerst even met een busje het dal verder in te rijden om een paar honderd meters te winnen. We hebben zelfs ook de mogelijkheid om richting Davos de Pischaberg op te gaan voor een magnifique uitzicht boven de 2.000m over het Silvretta massief.
Praktische informatie
Zelf ga ik al heel lang naar de Rätikon, en ik kan me alleen winters vol verse sneeuw herinneren. Dit gebied is erg sneeuwzeker, je voelt je daar op bezoek bij de Kerstman.
De aanvang is op de gîte zelf. Kom je met het OV? Dan kan ik je wellicht ophalen bij het treinstation van Küblis langs de Landquart-Davos spoorlijn. Ook is het mogelijk om een busje te nemen die vóór de gîte stopt.
De gîte zelf is zelfvoorzienend. We hebben een eigen keuken die je mogelijk deelt met één of twee andere gasten. Een ding is echter duidelijk: iedereen hier komt met dezelfde mindset: lekker ‘easy going’ en vooral genieten van deze magnifique plek!
Een zelfvoorzienend keuken houdt dus ook in dat we om de beurt zullen moeten koken.
De kamers zijn ingericht voor 4-personsgroepen en hebben een eigen douche en toilet. Alles oogt als een ‘houtennest’: grote grove balken vormen de wanden, en de vloer ruikt heerlijk naar dennenwoud. Tenzij je zelf in een typische Zwitserse chalet woont, voel je je hier echt ‘ergens anders’!
Duurzame tochten
Over duurzaamheid gesproken: bij ARPENTAGES willen we graag verantwoord de berg op. In het bijzonder in de winter, is ons gedrag levensbepalend voor vele dierensoorten die in deze periode extra kwetsbaar zijn. Daarom houd ik me aan de basisprincipes van Mountain Wilderness Switzerland en vraag ik mijn gasten om dat ook te doen. Door deze link te volgen (in het Duits), kun je daar alvast kennis van nemen. Ik heb daar ook een hard copy in verschillende talen die ik in de gîte zal uitdelen.
Laatste woord ...
We gaan met de sneeuwschoenen de berg op met winterse omstandigheden. Dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met de opbouw van de sneeuwdek en de informatie die we elke dagen krijgen van het lawinebulletin. Als gids is mijn rol om in te schatten wat er mogelijk is onder minimale risico’s. Dat betekent dat ik het programma last minute kan omgooien, voor goede redenen. Dit gezegd: er is daar zoveeel te doen dat het altijd goed zal komen…!
Budget
Ik bied een all-in package voor €780,- p.p. Dit is incl.: verblijf, gidsen, verzekering (aanvullend op je eigen reisverzekering), eten en drinken in de gîte, onbeperkt hot tub en lokale bussen. Dit is ook inclusief zekeringsmateriaal voor de winter (sonde, scherp en lawinepieper) en sneeuwschoenen.
Wordt niet inbegrepen: vervoer tot de gîte.
Data voor 2025: aanvang op 7 februari, t/m 14 februari in de ochtend (10u).
Verder lezen op Internet
Van alle bronnen die mogelijk te vinden zijn op het Web, heb ik de volgende voor je geselecteerd die ik erg leuk vond zelf:
- een indrukwekkende video die een idee geeft van wat het is om de Rätikon we beklimmen. Dat gaan we niet doen, voor alle duidelijkheid... :-)
- een vriendelijke opfrissing van de do&don'ts bij wintersport.
- de site van het SLF om elke dag de sneeuwbulletin te volgen; Zwitserland is het enige Alpenland dat twee keer per dag een bulletin uto date houdt. Ze zijn wereldleiders in sneeuwkunde, lawinerisico's managen en veilige protokollen bedenken voor fijne winterplezier!
“International Mountain Leader and dedicated member of Mountain Wilderness International ”
Olivier Bello