top of page

Ontdek Knoydart

Een avontuurlijke tocht dwars door de Wildernis van Schotland
level.png

ZWAAR

waypoint_edited.png

HIGHLANDS

time_edited_edited.png

5 DAGEN

groupe.png

4-8 PERS.

euro_edited.png

€ 850

phone_edited.png
inscrire_edited_edited.png
About

About

Knoydart peninsula

 

Van alle plekken in Schotland is het Knoydart schiereiland één van de meest afgelegen gebieden. In 2013 werd de Knoydart Peninsula door CNN genoemd als één van de 10 laatste 'great wilderness areas’. Zelfs Schotten zeggen dat het gebied uitdagend is, alsmede bloedmooi, voor diegenen die verder weten te kijken dan naar de kou of de mist alleen.

 

Vanaf de Glenfinnan Bridge (Harry Potter) duiken we het gebied in voor een 4-daagse oversteek in volledige autonomie. Op de eerste dag zal je van het drukke Schiphol binnen 12 uur belanden in het bos voor het eerste tentenkamp. Eindpunt is dan het dorp van Inverie, dat de meest afgelegen pub van de UK herbergt!

The Plan

The Hike

De eerste loopdag brengt ons in noordelijke richting en na de steile beklimming van de Sgurr Thuim kunnen we al genieten van het uitzicht op het woud van de Glen Pean (en veel verder als het weer het toetstaat). Van daaruit lopen we door in westelijke richting door het dorre en ruige landschap van het dal dat uitkomt bij de Loch Morar. Wij zullen proberen de Oban bothy (minimalistische Schotse abri's waar je even kan bijkomen van de elementen) te bereiken.

 

De volgende dag zullen we de Carn Mor beklimmen en vervolgens de bergkam volgen om af te dalen tot het Glen Dessarry woud. Dit dal zal ons leiden naar de volgende Loch en de Sourlies bothy, en zo niet zetten we een kamp op of bouwen we een noodbivak bij de Lochan Mhaim.

 

Op de derde loopdag klimmen we over de col van Mam Meadall en beklimmen we vervolgens de Beinn Bhuidhe, een afgelegen belvédère boven de Loch Nevis, met mogelijk uitzicht op Inverie, ons eindpunt op de laatste en vierde dag.

 

NB: vanzelfsprekend zijn we continu onze plannen aan het toetsen aan de hand van de locale condities, en bovengeschetste tochtplanning kan gaandeweg en naar eigen oordeel worden aangepast.

 

Last but not least

De tocht eindigt in Inverie, een dorp dat niet verbonden is met de rest van het routenetwerk van het land en daardoor alleen te voet of per boot te bereiken is. Daar bevindt zich ook de 'most remote pub of the UK', en reken maar dat we deze verdiend hebben, ter afsluiting van de tocht!

The Philosophy

Gedurende deze reis, krijgen jullie de mogelijkheid om vakkennis te verdiepen, als jullie dit graag willen. Oriëntatie,  routeplanning, terrein aflezen, veiligheid in afgelegen wildernis, weer, en uiteraard geologie (Schotland is de mekka van elke geoloog die deze titel verdient!). Het is ook heel goed mogelijk dat we rivieren zullen moeten oversteken, waarbij de daarvoor nodige touwtechnieken gedemonstreerd kunnen worden. ​

Ik probeer altijd deelnemers bij elkaar te krijgen die gelijkgestemd zijn en ongeveer hetzelfde doel op oog hebben. Daarom organiseer ik voor deze tocht, in tegenstelling tot de rest van mijn aanbod, een bijeenkomst om mensen te leren kennen. Of op zijn minst houd ik een intakegesprek telefonisch.


WVTTK ...

We gaan een paar dagen leven in een heel bijzondere omgeving. Dit betekent wel een aantal randvoorwaarden. Onder andere, moet iedereen in staat zijn om in moeilijk terrein te kunnen lopen met een rugzak van 16-17kg gedurende 5-6 uren per dag, in elk type weer.

 

Lees ook meer over de algemene opzet van mijn reizen op ARPENTAGES: ETHIEK

The Costs

All-in pakket: €850,- p.p. vanaf 6 deelnemers. Deze prijs is inclusief: alle reiskosten in Schotland, ontbijt en avondeten en brandstof + 1x overnachting in een cottage in Inverie, gidsen en berg/ongevallen verzekering.

 

Exclusief: vliegticket of eigen vervoer tot het trefpunt,  tochtvoer/lunch, en uit eten laatste avond (+ whiskey in Inverie... ;-) )

Data voor 2024: vertrek op 11 april om 10u vanaf Glasgow airport. Terug op hetzelfde punt op 16 april  om 15u30.

Resources on the Web

The Knoydart Peninsula is onderdeel van de Scottisch Natural Heritage. Schotland heeft immers alle gebieden van het land die authentieke wildernis herbergen, in kaart gebracht. Dit is een project geweest dat uniek is in Europea. Lees meer...

 

Voor diegenen die al een idee willen hebben van de bothies waar we gaan proberen te slapen (Oban en Soulies), zie de site van de Mountain Bothies Association.

 

GPS-freaks zullen hier alle digitale GPS kaarten van de UK (dus inclusief Schotland) kunnen vinden.

 

Om jezelf ervan te overtuigen dat april het beste moment van het jaar is voor Knoydart, vind je hier de weerstatistieken van het gebied. En dit is de link naar het actuele weerbericht voor het gebied. Weerspecialisten zullen liever naar de weerkaarten van het KNMI kijken.

 

Hieronder nog enkele links over de culturele achtergrond van Knoydart:

 

Plan
Costs
Contact
International Mountain Leader
170823.jpg

Olivier Bello

Get In Touch

Dr. Rupertlaan 53, 3761 XS Soest, Nederland

Olivier@arpentages.com \\ Tel: +31(0)6 41 08 03 49

 

Dank voor uw bericht!

bottom of page