top of page

Dobrodošli v Sloveniji

Een roundtrip aan de minder bekende kant van de Alpen
level.png

MAKKELIJK

waypoint_edited.png

TRIGLAV

time_edited_edited.png

4 DAGEN

groupe.png

4-8 PERS.

euro_edited.png

€ 650

phone_edited.png
inscrire_edited_edited.png
Gebied

Het gebied

An de andere kant van de Alpen...

 

Van Slovenië kennen we vaak alleen het Soča dal en de talloze mogelijkheden voor wildwatersport. Minder mensen trekken de bergen in. Ruig, bewoond door roofdieren die wij in het Westen alleen nog in boeken tegenkomen, spartane hut, geen Engels, laat staan Wifi...

 

Toch is de Triglav de eerste 'serieuze' bergtop die men klimt wanneer wordt begonnen aan de traverse van de Alpen, en zijn Noordwand is absoluut geen 'walk in the park'!

Stel je voor: een bergomgeving zoals 50 jaren geleden in een afgelegen hoek van Oostenrijk; een ongerepte natuur met een ongekende verscheidenheid aan bloemen; tussen de hutten in: nul teken van de mens, geen infrastructuur, alles maar BERG.

 

De tocht

Rondje Triglav

We beginnen vanaf het alpiene museum van het gehucht Trenta, dat te bereiken is vanuit Bovec over het bekende Soča dal, waar veel mogelijkheden zijn om comfortabel te kamperen aan het turkooisblauwe water als opening of afsluiting aan de reis...

Vanaf Trenta, klimmen we langzaam omhoog in een smal dal met een adembenemend uitzicht op het noordwand van het national park van de Triglav. Deze natuurlijke vestingwal moeten we beklimmen om bij de Zasavska koča hut aan te komen, onze eerste overnachting in het park. Hier is het landschap ineens zo anders dan beneden, waar het meer voelt als of we aan de kust van een nieuw continent aanmeren dan in de bergen lopen…!

De volgende dag, dalen we naar de zuidkant van het park, en het maanachtige landschap wordt langzaam vervangen door de bloemenvelden waar Slovenië voor bekend staat: knaloranje Turkselelies, edelweiss zo groot als een munt van 2 euros, talloze bloemen waar we de Pl@ntNet perfect voor kunnen gebruiken! Het mooie van dit stuk van het parcours is dat we in één dag door alle alpiene ecosystemen lopen, langs allerlei meertjes, ieder verpakt in een ander kleur, hetzij door de type rots dat eromheen ligt, hetzij door de bijzondere vegetatie.

De wandeling eindigt bij het Bohinjsko-meer waar onze hut, 'koča na Planini pri Jezeru' (gezondheid) ligt. De huttenwaard heeft vast gehoord dat zijn land 60% van de totale populatie van beren van Europa herbergt, want zo gedraagt hij zich in eerste instantie: als een beer. Maar met een beetje diplomatie krijgen we hem wellicht aan de accordeon, en dát was alleen al de hele tocht waard!

Op de derde dag klimmen we weer naar het noorden richting de top van het park: de Triglav zelf. Eerst door almen die nog in bedrijf zijn en waar we erg lokale kaas kunnen kopen voor de lunch. Deze zullen we nemen op één van de bergpassen waar we genieten van een 360 graden uitzicht over het park. Ons ‘basecamp’ voor de nacht is dan de Dom Planka hut waar we, voor maar één nachtje, een berghutsfeertje à-la-Chamonix zullen aantreffen. Wel mooi internationaal en geanimeerd maar ook wel druk aangezien de top van de Triglav veel beklimmers aanlokt.

De vierde dag zullen beklimmen we, onder voorbehoud van weercondities, de top van de berg beklimmen. Daarna besteden we de dag aan de lange afdaling terug naar Trenta waar een welverdiende warme douche op ons.

Mindset van de reis

Hoewel Slovenië een bekende vakantiebestemming is, blijven berghutten daar nog erg sober en spartaans qua faciliteiten. Eigenlijk heel erg in de lijn van de mindset waarmee ARPENTAGES graag reist. No-nonsense en alleen het nodige is er, zodat er geen sluier van een echo van het leven in het dal over de bergbeleving heen gaat. Men ziet de natuur daar zoals ie écht is.

Dit wil echter ook zeggen: hoewel alles erg schoon en goed georganiseerd is, het avondeten kan elke avond wellicht hetzelfde zijn, is er geen uitgebreide keuze qua drank of 'entertainment, laat staan Wifi of welke netwerkverbinding dan ook trouwens.. 

 

De bergen van Slovenië herbergen ook 60% van de Europese populatie van bruine beren. Als dat nodig was, weer een teken dat de natuur daar in hoofdletters geschreven mag worden! Ook een reden om in hutten te slapen en niet te bivakkeren, wat sowieso streng verboden is in het park: Slovenen willen de rust voor hun beren bewaken. Weinig kans om ze in het levende lijve te zien, maar we zullen de modderige oevers van beekjes altijd extra aandacht geven!

 

Tenslotte, hoewel we tapijten aan o.a. eldelweiss kunnen tegenkomen, zullen we ons houden aan de filosofie "Gij zult alleen foto's terugnemen naar huis" ..  ;-)

Budget

All-in pakket: €650,- p.p. vanaf 6 deelnemers. Deze prijs is inclusief het gidsen, halfpension in berghutten.

 

Niet inbegrepen: vliegticket / vervoer tot het startpunt in Trenta, Slovénië, lunch en tochtvoer, dranken bij de hut buiten het halfpension, eigen berg/ongevallenverzekering.

Data voor 2024: halverwege september - nader te bevestigen deze zomer.

Interessante links op het Web

Het Triglav nationale park is het enige park van Slovenië en ligt in het meest oostelijke deel van de Alpen.  Meer info o.a. op deze link om meer algemene weetjes over het land te lezen.

 

Hier ook een mooi documentaire van de National Geographic over de bruine beren van Slovenië.

 

En tenslotte een leuke link over de Sloveense taal!

Tocht
Budget
Contact
International Mountain Leader
170823.jpg

Olivier Bello

Contact

Dr. Rupertlaan 53, 3761 XS Soest, Nederland

Olivier@arpentages.com \\ Tel: +31(0)6 41 08 03 49

 

Dank voor uw bericht!

bottom of page