top of page

Doorcrossen Tafjord

Meerdaagse tocht in Noorwegen
level.png

GEMIDDELD

waypoint_edited.png

TAFJORD

time_edited_edited.png

6 DAGEN

groupe.png

4-8 PERS.

euro_edited.png

€ 1250

phone_edited.png
inscrire_edited_edited.png
Gebied

Waar gaan we heen?

Fjordland

 

Genesteld in het grote fjordengebied ten zuiden van de Scandinavische Alpen, dient het dorp van Tafjord als de Westelijke ingangspoort van het Reinheimen nationale park. De landschappen zijn geschapen in 400 miljoen jaar oud graniet, en wisselen van austere rotswoestijnen rondom de Karitinden tot levendige moerassen en meertjes op het plateau. Meer 'Skandinavia' kan niet!

Het nationale park van Reinheimen is één van de grootste natuurgebieden van Zuid-Noorwegen. De Romsdal Alpen vormen daar de westkant van, waar we vandaan vertrekken boven Tafjord; de omgeving wordt hier gekenmerkt door steile granietwanden en adembenemende uitzichten op de fjord. Zodra we het Reinheimen plateau opstappen, beginnen we naar rendieren te zoeken!

De reis

Elke dag een nieuwe tocht

Wij ontmoeten elkaar op Alensund airport waar ik jullie kom ophalen voor een transfer van 1,5 uur naar Tafjord.
Eenmaal daar aangekomen en alle materiaal gecheckt, vertrekken we direct naar de Reindalsseter hut. Deze ligt in een klein dal hangend tussen de fjord en het Reinheimmer plateau in. Zo zijn we meteen in de Scandinavische ambiance voor onze eerste overnachting.

De volgende dag nemen we een variant van de normale GR om via een naamloze bergpas (hoe mooi is dat!) het plateau op te komen. Ik heb deze pas gekozen omdat het uitzicht aan de achterkant écht erg mooi is, en van daaruit kunnen we ook vooruitkijken naar de tochten van de komende dagen.
Vanaf deze pas dalen we langs een gletsjer naar de Veltdalshytta, onze tweede hut. En voor diegenen die daar zin in hebben: zullen we erin slagen om ons diner te vissen in het meer?

Derde dag: beklimming van de Karitinden door een ongemarkeerde rotswoestijn in een landschap van  ‘Lord of the Rings’. De beloning op de top: Noorse bergen zo ver als het oog kan zien, en géén enkel teken van de Mens.
Als we terug in de hut zijn, hebben we ‘vrije tijd’ om lekker te genieten van de plek, en voor diegenen die hun skills willen bijspijkeren, is het mogelijk om zich te verdiepen oriëntatie/GPS, geologie, weerbericht, enz via kleine workshops.

Op de vierde dag steken we het plateau over op weg naar de Pyttbua hut, kruispunt van een aantal belangrijke routes door het gebied. Een mooie gelegenheid om mee te doen met de lokale berghutleven.

De vijfde dag brengt ons naar de Vakkerstøylen hut die als bijzonder heeft dat de hut via een roeibootje te bereiken is over het Ulvådalsvatnet meer. De avond ervoor zullen we dus in de hut informatie inwinnen over de condities en de boot, en samen kiezen of we dit willen proberen of anders door het smalle en prachtige Pittbudalen (ook geen straf) te lopen.

​De zesde en laatste dag hebben we een lange etappe om terug te lopen naar de hut van de aankomstdag boven Tafjord, de Reindalsseter. Lang en uitdagend met steeds van het ene dal naar het andere lopen, maar wel met een geweldige verscheidenheid aan sferen, kleuren en uitzichten. En als we dan eindelijk in  de hut zijn, ontspanning en een stevige maaltijd gegarandeerd!

​De volgende dag dalen we terug naar Tafjord en breng ik jullie terug naar de luchthaven.

Dit allemaal gezegd...

We zijn hier in Noorwegen: het weer, de condities van het terrein (hoe drassig, kans op zomerlawine, wind bij de bergpassen, enz..) leiden de dans... Dit betekent dat we steeds met elkaar zullen moeten overleggen wat we willen gaan doen, en mogelijk bovengenoemde programma aanpassen, voor onze veiligheid én plezier!

Praktische info

Noorwegen is een ‘ARPENTAGES-bestemming’ bij uitstek: puur natuur, een authentiek nationaal outdoor mindset van de locals... De etappes worden meestal niet zomaar vrijgegeven, maar de beloning wordt daardoor des te hoger, hoewel zo’n soort waardevolle ervaring niet te kwantificeren is...

 

In de benadering van deze reis, wil ik jullie voorstellen om zo dichtbij mogelijk bij de

'code of conduct' te blijven die de Noren hebben opgesteld. De code gaat immers een stuk verder dan de gebruiksaanwijzingen en duurzame praktijken die we kennen uit de Alpen bijvoorbeeld, door richtlijnen aan te bieden voor het maken van een open vuur, het plukken, of het vissen bijvoorbeeld. Ik verzoek jullie daarom om kennis te nemen met de Noorse code for outdoor, zo zullen allemaal dezelfde taal spreken.

 

De meeste hutten waar we verblijven in deze reis behoren tot de DNT de Noorse bergvereniging, waar ARPENTAGES ook lid van is. Het systeem van de berghutten in Noorwegen is gebaseerd op het vertrouwen de zelfdiscipline van de bezoekers, vergelijkbaar met de ‘winterse cabanes’ in Zwitserland maar dan ook een grote schaal. Men wordt geacht alles schoon achter te laten, verse drinkwater voor de volgende bezoekers klaar te leggen, eventueel kapotte dingen te repareren, etc.. Vuur maken bij aankomst, ook voor diegenen die later komen en af te wassen hoort daar zeker ook bij.

Daarnaast beschikken alle hutten over een zeer uitgebreid proviand waar we elke avond vandaan kunnen eten. Zelf vissen en deze klaarmaken in de hut is een nationale sport daar, waar men zeker de maat van ieders vangst met elkaar vergelijkt… ! Hierdoor kunnen we dus ook relatief lichtbepakt wandelen.

Ik kies rustige periodes voor mijn reizen waardoor we vooral Noorse bergwandelaars tegenkomen in de hutten, als deze die gewoon helemaal leeg zijn! In dat geval openen we de hut met een speciale DNT-sleutel die bij de lidmaatschap hoort.

Lees ook de Ethische keuzes van Arpentages voor meer toelichting over hoe ik in zo'n reis sta.

Budget

All-in pakket : €1450,- p.p. vanaf 6 deelnemers. Deze prijs is inclusief vervoer van/naar de luchthaven van Alensund, het gidsen, het verblijf in de hutten, berg- en ongevalverzekering..

 

Niet inclusief: vliegticket naar Alensund of met ander vervoer, voedsel (tenzij anders afgesproken met de groep). Het is mogelijk om zijn eigen avondmaal te *vissen*, overleg met mij!

Data 2024: eind juni - begin juli, afhankelijk van de sneeuw. Neem contact met mij

Verder op Internet

Om te beginnen de officiële website van het park (in het Engels)

En hier de code of conduct die ik graag wil volgen in deze reis. Ook interessant is de website van de Noorse alpien club DNT die de hutten beheert waar we gaan verblijven.

 

Voor diegenen onder ons die extra spanning aankunnen, is er de al wat gedateerde (1966) boek 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans, dat nog steeds een realistisch beeld geeft van wat het 'kan' kosten om eenmaal in de wildernis van Scandinavië te zijn. Laten we afspreken dat we dit proberen te vermijden...

Tenslotte, een boek dat ik erg goed vond over de beroemde Scandinavische mythologie: Turville-Petre, E. O. G. (1964). Myth and Religion of the North: The Religion of Ancient Scandinavia. Holt, Rinehart and Winston.

Tocht
Budget
Contact
International Mountain Leader
170823.jpg

ARPENTAGES is lid van de DNT

Dnt_logo.png

Olivier Bello

Contact

Dr. Rupertlaan 53, 3761 XS Soest, Nederland

Olivier@arpentages.com \\ Tel: +31(0)6 41 08 03 49

 

Dank voor uw bericht!

bottom of page